Wie zijn we

De Stichting Sintcentrale is de organisatie achter vele Sinterklaas evenementen in Veendam en omstreken. Ondanks dat iedereen zich vrijwillig inzet voor de Sinterklaas traditie,  staat professionaliteit hoog bij ons in het vaandel. Onze vrijwilligers hebben/volgen vaak een opleiding op het gebied van zang, dans, acteren of iets in de zorgsector of onderwijs. 


Organisatie

De Stichting Sintcentrale bestaat uit bijna 300 vrijwilligers die allemaal een affiniteit hebben met Sinterklaas en zijn pieten.

Het bestuur bestaat uit zowel volwassenen als jongeren van diverse afdelingen, waardoor vele creatieve ideeën ontstaan. Daarnaast biedt de Stichting Sintcentrale ook ruimte voor 80 tot 100 Maatschappelijke Stagiairs van de middelbare scholen in Veendam.

De kindervrienden

Uiteraard is Sinterklaas de bekendste kindervriend van Nederland, maar ook zijn pieten zijn inmiddels graag geziene gasten tijdens evenementen. De Sintcentrale heeft een grote groep opgeleide pieten, waaronder ook de zogeheten thema pieten als de bekende Potlootpiet, Modepiet, Pietje Melodietje, Pietje Tuttebel, Pietje Vitamientje en Bakpiet

Het creatief team van de Stichting Sintcentrale speelt in op rages en actualiteiten die onder kinderen bekend zijn. Of het nu gaat om intochten, TV-optredens, bedrijfsbezoeken, huisbezoeken of zorginstellingen, de Sint en zijn pieten zullen hun uiterste best doen om de kinderen een super dag te bezorgen. Het plezier van de kinderen staat bij ons centraal en is ook ons uitgangspunt tijdens de verschillende bezoeken.


Historie van Sintcentrale

De Sintcentrale is in het leven geroepen door een groepje vrienden die het Sint Nicolaas feest een warm hart toedragen. Het tweede jaar werd het groepje uitgebreid tot 22 vrijwilligers. De Sintcentrale had nu hun eigen clubgebouw, “Het Roefje” in Veendam. Naast de huisbezoeken, verzorgden we ook de Sinterklaas intocht in Sappemeer.

Ook kwam er een tweede Sinterklaas bij. De inmiddels overleden Harm Uchtman nam de rol van Sint voor zijn rekening. In het derde bestaansjaar van de toen nog genaamde Sint en Kerst Centrale Noord Nederland, werd het tijd voor een nieuw onderkomen voor de inmiddels 50 vrijwilligers. Dit werd het “Duivengebouw” naast het Langeleegte stadion. Vanuit het Duivengebouw werden de Sinten en Pieten op pad gestuurd. In jaar vier veranderde de naam Sint en Kerst Centrale Noord Nederland in de Sintcentrale. De website werd vernieuwd en kregen wij hulp van ongeveer 80 vrijwilligers.

Jubileum!

Een jaar later had de Sintcentrale haar eerste jubileum. Ze bestond 5 jaar en wilde dit groots gaan vieren met een heel speciaal project. Tekstschrijver Eric Dikeb schreef samen met Ad van Olm, die de muziek bedacht, De Pietendans. Met een honderdtal pieten is dit lied ingezongen en is er een videoclip gemaakt. Omdat de Sintcentrale een non-profit organisatie is, is de opbrengst van dit project geschonken aan stichting KIKA, kinderen kankervrij.

In 2014 mochten wij ons 15 jarig jubileum vieren. Samen met coole piet Diego hebben we dit tijdens de intocht in Veendam grootst gevierd!

En in 2019 mochten wij ons 20 jarig jubileum vieren en dit hebben wij gedaan met Hans & Steven Kazan die hun magische sinterklaasshow speelden.

Na diverse verhuizingen hebben wij inmiddels ons onderkomen gevonden aan de Schippersstraat in Veendam. Waar wij bij Muziek Vereniging Voorwaarts in zijn gegaan.

Ons vrijwilligersbestand is in deze 20 jaar gegroeid naar ruim 300 vrijwilligers. Deze vrijwilligers helpen ons om alle evenementen te realiseren, iedereen draagt de sint een warm hart toe!


Projecten

In het verleden heeft de Stichting Sintcentrale al vele projecten gerealiseerd. Onder andere de eerder genoemde CD de Pietendans, maar ook een andere CD, de Pepernotendans. We hebben onze medewerking verlengd aan diverse tv programma’s als de Staatsloterij Show, PaPaul van Paul de leeuw, het radio programma van Yorin FM en commercials van Albert Heijn en Oxfam Novib.

In het 2007 en 2008 is de sinterklaascourant verspreid in Veendam en omstreken. Het laatste grote project was het SinternieuwzTV welke in 2009 een week voor de intocht dagelijks werd uitgezonden op ons eigen kanaal. In de laatste jaren heeft het creatief team de focus gelegd op de shows tijdens de intochten en bezoeken aan bedrijven en scholen en daarmee ook bekendheid gemaakt op nationaal niveau!

Zo is de intocht van Veendam in 2011 in de top 3 geëindigd van de Gouden Pepernoot, en zijn wij aanwezig geweest op het heuse Gouden Pepernoten Gala 2011.

In 2014 mochten wij ons de trotse winnaar noemen van de Provinciale Vrijwilligersprijs categorie Jeugd. Met deze prijs wil de provincie haar waardering laten blijken voor het vrijwilligerswerk in Stad en Ommeland. Uiteraard zijn wij reuze trots met het binnenhalen van deze prijs!

De Stichting Sintcentrale is een non-profit organisatie. Met alle projecten is er al ruim €30.000 euro geschonken aan goede doelen zoals: stichting KIKA, de Cliniclowns, Projecthulp Haïti, Warchild en verschillende regionale instellingen. Inmiddels worden er vanuit het hele land boekingen gedaan. We zijn hier zeer trots op! Dit toont aan dat onze professionele aanpak gewaardeerd wordt.